We zijn gearriveerd in Brussel, op station Brussel-Centraal om precies te zijn. Stipt op tijd stopt de trein aan het perron. We gaan met de stroom forensen mee naar de uitgang. Eenmaal buiten staan we praktisch in het hart van Brussel. Het is slechts een paar honderd meter lopen tot een de Grote Markt.
We beginnen onze dag in Brussel op de Kunstberg. Hier zie je in één blik eigenlijk een beetje hoe Brussel er uit ziet: een enorme mix van bouwstijlen die verschillende tijdperken weergeven. Omdat we op een iets hoger gelegen punt staan, hebben we een mooi uitzicht over het stukje van de stad. In een blik zien we een fraai stadspark, typisch Vlaamse gevels, een gotische klokkentoren, moderne architectuur aan onze rechterhand en in de verte de koepel van de Basiliek van Koekelberg, die tot de vijf grootste kerken ter wereld behoort.
Direct achter de Kunstberg begint de Koninklijke wijk. Hier laat de grandeur van Brussel zich van zijn beste kant zien. Brede straten, grote pleinen en de mooiste architectuur van Brussel zitten hier verenigd. Zo is Old England een zeer mooi voorbeeld van jugendstil en laat het iets verderop gelegen Koninklijk Paleis zien hoe neoclassicisme vertegenwoordigd is in Brussel. Wat daar helemaal opvalt is de enorm brede straat voor het paleis. Daar zou je gerust 8 auto’s breed kunnen rijden.
In oostelijke richting wandelend zijn we in de wijk Zavel terechtgekomen. De oorsprong van deze historische wijk ligt in het begin van de veertiende eeuw. Het kruisboogschuttersgilde kocht het terrein toen van het Sint-Jansgasthuis en bouwde er een kerk. De wijk begon pas in de vijftiende en zestiende eeuw vorm te krijgen toen vooral edellieden zich hier gingen vestigen.
De eerste plek die we hier bezoeken is Kleine Zavel. Dit is een plein dat gelegen is op het hoogste punt van de wijk. Het centrale deel van Kleine Zavel bestaat uit een romantisch parkje waarin er naast groen verschillende beeldhouwwerken te zien zijn. De meeste beelden staan rond de vijver met fontein, waarin een standbeeld van Egmont en Hoorn verwerkt is.
Het is heerlijk rustig in het park. Wat een prachtig plekje is dit om te genieten van groen en rust. Dit is het bewijs dat een stadspark niet groot hoeft te zijn om groots te zijn.
Dat Brussel op heuvels gebouwd is wordt zeer goed zichtbaar op het Poelaertplein. Op het moment dat we op dit ruim opgezette plein terechtkomen, hebben we ineens een weids uitzicht over de stad Brussel. Hier is goed zichtbaar dat dit plein een stuk hoger ligt dan groot deel van het centrum van de stad. Omdat er tussen de rand van het plein en de lager gelegen binnenstad meerdere panden staan, is het vrij lastig om een goede panoramische foto te maken als je dat zou willen.
Links van ons zien we een opvallend bouwwerk. Het is de Lift van de Marollen. Deze lift verbindt de lager gelegen wijk Marollen met het Poelaertplein. Voetgangers en fietsers kunnen op deze manier gemakkelijk het hoogteverschil van twintig meter overbruggen.
Na een klein half uurtje lopen zien we in een nis de meest bekende Brusselaar: Manneken Pis. Dit beeld van een plassend jongetje is een icoon van de stad. Bijna geen enkele toerist slaat een bezoek aan Manneken Pis over. Dat is goed te zien op het moment dat we hier aankomen. Vanuit de betrekkelijke rust zijn we ineens middenin het toerisme terecht gekomen. Het manneke trekt veel bekijks. Veel mensen willen met het beeldje op de foto. Voor ons hoeft dat niet.
We zijn mooi op tijd om de voorlaatste rechtstreekse trein naar huis te nemen. Twee minuten voordat de trein aankomt op perron 5 staan we klaar. De trein is weer stipt op tijd. We stappen. Het is aanzienlijk rustiger dan vanochtend in de treincoupé. Sommigen van ons zijn in een diepe slaap tegen dat we thuiskomen.
Droom zoet allemaal!